Help Center

How to play

Help Center

How to play

Jika anda menyertai STL Fantasy League buat kali pertama, maka panduan ini adalah untuk anda. Panduan ini disasarkan kepada pengurus baharu. Ia akan membimbing anda melalui asas Liga Fantasi STL dan membantu anda memulakan musim pertama anda dengan baik.

1. APA ITU LIGA FANTASI STL (LIGA PREMIER STL)?

Fantasi liga STL ialah permainan di mana anda mengambil peranan sebagai 'Pengurus Fantasi'. Anda memulakan musim perlu memilih pemain untuk skuad 6 orang anda (2 Tekong, 2 feeder, 2 Penyerang). Peranan anda adalah untuk memilih skuad pemain sebenar daripada Liga Perdana STL yang mengumpul mata berdasarkan prestasi sebenar mereka dalam perlawanan.

Anda diberikan bajet sebanyak $50m yang perlu digunakan untuk membina skuad pada awal musim. Anda hanya boleh memilih 2 pemain daripada setiap pasukan yang bertanding dalam liga perdana STL. Sebaik sahaja anda memilih skuad anda yang terdiri daripada 6 pemain, anda kemudian akan memilih barisan Permulaan anda (3 pemain akan berada di bangku simpanan anda). Setelah semua perlawanan dalam minggu perlawanan selesai, mata pemain anda akan dijumlahkan dan anda akan menerima Skor Minggu Permainan anda. Terdapat 8 minggu permainan dalam satu musim. Apabila musim tamat, Skor Mingguan anda akan dijumlahkan untuk memberikan anda Skor Keseluruhan untuk musim ini. Sesiapa yang mempunyai jumlah mata tertinggi pada akhir musim memenangi Liga Fantasi STL.

2. ADAKAH SAYA PERLU MENYERTAI LIGA UTAMA?

Setiap pemain akan didaftarkan secara automatik dalam liga utama. Anda boleh bermain permainan secara solo dan membandingkan kemahiran anda dengan pengurus lain dari seluruh Malaysia. Anda juga boleh menyertai liga mini persendirian dengan rakan dan rakan sekerja anda melalui kod jemputan. Liga mini adalah di dalam format klasik.

3. BERIKUT ADALAH SENARAI LENGKAP CARA PEMARKAHAN UNTUK FANTASI STL

Action : Serve, First ball, Setting, Spike, Tackling, Block

4. BAGAIMANAKAH CARA MENDAPATKAN MATA DALAM LIGA PERDANA STL?

Terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan mata dalam liga perdana STL, antaranya :

Bermain Perlawanan – mudah dan ringkas. Jika pemain bermula sebagai pemain utama (untuk pasukan STL masing-masing), dia akan diberikan 2 mata.

Menjaringkan mata – Lebih banyak mata yang diperoleh pemain anda dalam pasukan sebenar mereka, lebih banyak mata yang anda akan terima. Spiker, Killer, Feeder boleh menerima mata daripada :

Action Points Description
Starts 2.0 pts
 • Pemain yang bermula sebagai skuad utama akan diberikan mata pemula

Sub 1.0 pts
 • Pemain yang dimasukkan sebagai gantian pada perlawanan akan diberikan mata

Serve ace 1.0 pts
 • Mata diberikan terus kepada pasukan servis selepas aksi servis.

 • Bola terkena lantai di dalam bahagian gelanggang pasukan bertahan.

 • Pasukan bertahan menyentuh bola tetapi tidak dapat memastikan bola hidup dari sentuhan awal.

 • Bola terkena jaring dan mendarat di gelanggang pasukan bertahan.

 • Jatuhkan servis bola maka lawan tidak dapat menerima bola.

Serve in 0.2 pts
 • Ini akan menunjukkan servis berjaya dan rali permainan masih diteruskan.

First ball in 0.5 pts
 • Percubaan yang berjaya menerima servis dan mengekalkan bola dalam permainan.

Setting in 0.2 pts
 • Berjaya memberikan kedudukan bola yang baik untuk menghasilkan spike atau sekadar memulangkan bola kepada pihak lawan.

Spike win 1.0 pts
 • Satu mata diberikan terus kepada pasukan lawan selepas aksi spike.

 • Bola terkena lantai di dalam bahagian gelanggang pasukan lawan.

 • Pasukan lawan menyentuh bola tetapi tidak dapat memastikan bola hidup dari sentuhan awal.

 • Bola terkena jaring dan mendarat di gelanggang pasukan lawan.

Spike in 0.5 pts
 • Mana-mana Spiker yang berjaya mendapat mata kepada pasukan itu sendiri.

Tackling in 1.0 pts
 • Berjaya menerima hantaran spike dari lawan untuk tindakan seterusnya, atau mengekalkan aturan bola diteruskan.

Block win 1.0 pts
 • Berjaya menyekat bola sehingga bola melintasi jaring dan terus menghasilkan mata yang diberikan kepada pasukannya.

Block in 0.5 pts
 • Berjaya menyekat bola supaya bola kekal dalam permainan sama ada ke gelanggang pasukan bertahan atau pihak lawan, dan tiada mata diberikan kepada mana-mana pasukan.

Tap win 0.5 pts
 • Tap ialah gerakan serangan yang digunakan oleh pemain penyerangmana-mana bahagian kakinya untuk melakukan tolakan ringan pada bola dan menghalakannya ketanah.

Header win 0.5 pts
 • Tidak seperti Spike and Tap, Header boleh digunakan sebagai pertahanan atau serangan. Menggunakankepala untuk mengangkat atau membunuh bola dalam permainan.

Error 0 pts
 • Kesalahan yang dilakukan sama ada daripada pasukan bertahan atau menyerang. Kesalahan dalam statistik (juga kebanyakannya dirujuk sebagai "keluar") merangkumi semua aspek permainan termasuk servis, libas, blok, sentuh, tanduk atau salah komunikasi asas yang mengakibatkan pihak lawan mendapat mata.

5. JADI, BOLEHKAH PEMAIN SAYA HILANG MATA?

Ya, ya dan ya. Ia mungkin dan tidak baik apabila ia berlaku. Pemain boleh kehilangan mata dengan cara berikut:

Action Points Description
Serve out -0.5 pts
 • Bola terkena jaring atau mendarat di luar gelanggang pasukan lawan, mengakibatkan mata diberikan kepada pasukan lawan.

Serve fault -1.0 pts
 • Kaki berdiri diangkat sebelum terkena bola

 • Kaki berdiri melangkah mana-mana bahagian garisan bulatan sebelum killer melambung bola.

 • Kaki berdiri melangkah mana-mana bahagian di luar bulatan sebelum terkena bola.

First ball out -0.2 pts
 • Pada servis yang mungkin kelihatan masuk, pasukan penerima gagal mengekalkan bola dalam permainan. Menghasilkan mata kepada pasukan yang membuat servis.

Setting out -0.1 pts
 • Bola diletakkan pada posisi di luar kawasan selesa untuk sentuhan ketiga, atau mendarat di luar gelanggang lawan, menyebabkan pihak lawan mendapat mata.

 • Menghantar lintang bola ke kawasan lawan.

Spike out -0.5 pts
 • Spike dipukul ke dalam jaring atau keluar dari gelanggang atau disekat atau ditendang dengan jayanya oleh pihak lawan.

Spike fault -1.0 pts
 • Spiker menyentuh jaring semasa melakukan spiking

 • Mana-mana bahagian badan melepasi jaring semasa spiking atau menanduk ketika bola melepasi jaring.

 • Keseluruhan kaki spiker melintasi garisan di bawah jaring sebelum spiker.

 • Mana-mana bahagian badan melintasi kawasan jaring lawan ketika atau selepas spiking.

 • Spiker memacu bola di luar sisi jaring "pita (pita putih menegak)"

Tackling out -0.5 pts
 • Gagal mengekalkan bola dalam permainan selepas spike daripada pihak lawan.

Block out -0.2 pts
 • Gagal mendapat mata daripada tindakan menyekat, yang diperoleh daripada bola yang terpesong yang tidak dapat disimpan hidup oleh pasukan bertahan atau mendarat di luar gelanggang lawan, mengakibatkan satu mata untuk pasukan lawan.

Block fault -1.0 pts
 • Mana-mana bahagian badan melintasi kawasan lawan sebelum dan semasa spiking

 • Sentuh tangan spiker semasa menyekat

 • Mana-mana bahagian badan menyentuh jaring semasa menyekat.

 • Kaki spiker melintasi jaring atau kawasan lawan semasa menghadang

6. BAGAIMANA SAYA MEMILIH PASUKAN SAYA?

Dalam fantasi STL, anda akan mempunyai belanjawan sebanyak 50m, yang akan diagihkan antara 6 pemain yang anda perlu pilih sebelum menyenaraikan pasukan anda.

Bajet pembelian mungkin kelihatan seperti kecil, tetapi dengan penyusunan pemain secara berstruktur dan beberapa pemain premium anda akan mendapati ianya mencukupi. Selalunya, Tekong dan Killer anda yang akan menyerap sebahagian besar dana anda. Titik permulaan yang baik adalah dengan mempunyai penyebaran nilai pemain premium dan pertengahan yang setara bagi setiap kedudukan. Ini akan menjadikan pasukan anda fleksibel apabila musim bermula dan pemain yang menonjol mula muncul.

Jika anda tidak berpuas hati dengan persediaan semasa anda, anda boleh membaik pulih sepenuhnya pasukan anda dengan Wildcard. Setiap pengurus berhak mendapat satu Wildcard setiap musim.

7. BOLEHKAH SAYA MELAKUKAN PERTUKARAN SETELAH MEMUKTAMADKAN PASUKAN SAYA?

Anda memang boleh. Anda boleh membuat pemindahan tanpa had sebelum tarikh akhir minggu permainan pertama. Ia adalah perkara biasa bahawa pasukan anda akan menukar beberapa kali (mungkin banyak!) sebelum musim bermula.

Setelah Gameweek 1 (GW1) selesai, anda akan diberikan satu pemindahan percuma yang boleh anda lakukan dalam GW2. Sila ambil perhatian: anda hanya boleh melakukan maksimum satu pemindahan untuk setiap minggu. Anda sebenarnya boleh membuat seberapa banyak pemindahan yang anda suka setiap minggu permainan, tetapi setiap satu (tambahan kepada pemindahan percuma anda) akan menghasilkan potongan mata.

Selain itu, anda mempunyai pilihan untuk menggunakan cip pertukaran pasukan, membolehkan anda menukar pasukan anda daripada pasukan pertama kepada pasukan kedua. Setiap musim, anda akan menerima sejumlah dua cip pertukaran pasukan.

8. PEMAIN MANA YANG PERLU SAYA PILIH?

Ini adalah soalan yang sukar untuk dijawab dan, dari masa ke masa, keputusan akan bergantung kepada gaya permainan individu anda. Pengurus yang berhati-hati akan cenderung memilih aset yang boleh dipercayai dan terbukti serta mempunyai rekod prestasi memberikan mata. Pengurus yang mengambil risiko akan cenderung kepada prospek baru, tampil dengan aksi dan gaya tersendiri dan prestasi meningkat setiap perlawanan.

Kaedah terbaik adalah dengan mengikuti artikel tentang Liga Premier STL, menyemak jadual kedudukan (bagi setiap posisi) atau menubuhkan komuniti fantasi STL anda sendiri bersama pengurus lain di media sosial, bagi membincangkan hal pertandingan bersama.

9. PASUKAN SAYA SUDAH BERSEDIA, APA YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKARANG?

Tahniah, anda telah melalui proses pertama. Sekarang, anda cuma perlu tunggu musim bermula. Menonton aksi perlawanan adalah sangat digalakkan dan dapat membantu strategi anda dengan mengenali beberapa pemain yang dapat memberikan mata yang tinggi kepada pasukan. Sekiranya anda ketinggalan, anda sentiasa boleh mengakses kepada maklumat dan statistik yang disediakan. Awal musim boleh dikatakan selalunya mencabar dan akan menjadi lebih mudah sepanjang liga berjalan. Setelah anda berjaya menguasai liga mini yang disertai bersama rakan-rakan yang lain, anda kemudian boleh mencuba untuk mengatur strategi untuk menaiki takhta keseluruhan liga utama. sekurang-kurangnya itulah yang kami lakukan.